• inductie-kookplaat-advies

Veelgestelde vragen

Veel vragen worden vaker gesteld en daarom zijn wij deze vragen gaan verzamelen. Op deze pagina kunt u alle vragen die veel voorkomen bekijken en snel het bijgevoegde antwoord vinden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op, dan beantwoorden wij uw vraag alsnog persoonlijk.

Wat is inductie precies?

Een inductiekookplaat is een vlakke plaat in je keuken, die door magnetisme de pannen warm maakt. Het voordeel van inductie ten opzichte van koken met gas is dat de energie direct naar de pan gaat en de warmte niet verloren gaat.

Wat is het verschil tussen een inductie- en elektrische kookplaat?

Een inductiekookplaat creëert zelf geen warmte maar werkt met elektromagnetische straling. Elektrische kookplaten hebben verwarmingselementen en de elektrische stroom creëert warmte zodat er met de warmte in de pannen gekookt kan worden.

Zijn inductiekookplaten gemakkelijk schoon te houden?

Zeker. Inductiekookplaten zijn makkelijk schoon te houden. De kookplaat oppervlakte bestaat uit een vlakke glazen plaat. Deze wordt naast de kookzones niet warm en daardoor kan vuil minder snel hechten aan de kookplaat. Het is aangeraden om de inductiekookplaat regelmatig te reinigen, zodat het zijn optimale werking behoudt.

Is een inductiekookplaat beter dan een gasfornuis?

Inductiekookplaten zijn absoluut veiliger, sneller en gebruiksvriendelijker. Gas kan brand veroorzaken omdat je kookt op open vuur en gaat minder efficiënt met energie om. Koken op inductie gaat ook sneller, vanwege de directe energieoverdracht die direct de pan verwarmt. Een inductiekookplaat heeft een rendement van 95%, waar een gasfornuis slechts 50% heeft. Inductie kookplaten kun je ook niet per ongeluk aan laten staan.

Is koken op inductie moeilijk?

Het is even wennen, maar de inductiekookplaat is erg makkelijk in gebruik. Inductie reageert net zo snel als wanneer je het gas laag zet. Door sensoren en timers kun je er voor zorgen dat je vlees niet aanbrandt of dat je aardappelen niet overkoken.

Heb ik een nieuwe nieuwe aansluiting nodig in de keuken of meterkast?

Een inductiekookplaat met een laag verbruik (3680 watt) kan aangesloten worden op een standaard stopcontact en in een standaard meterkast (1 fase). De meeste inductiekookplaten verbruiken echter meer stroom. In dat geval heb je een speciaal Perilex stopcontact nodig en een aparte kookgroep in je stoppenkast. Een aparte kookgroep past vaak wel in de stoppenkast, mocht dit niet het geval zijn, dan wordt er een kastje naast geplaatst.

Een Perilex aansluiting is een speciale stekkerdoos met meer vermogen. Deze heeft 5 gaatjes in tegenstelling tot het bekende standaard stopcontact met 2 gaatjes.

Moet ik nieuwe pannen aanschaffen voor een inductie kookplaat?

U kunt testen of een pan magnetisch is door een magneet tegen de bodem van de pan te houden. Als de magneet blijft plakken, dan is de pan te gebruiken voor inductie. De meeste stalen pannen met een platte bodem zijn geschikt, maar je kunt het beste pannen gebruiken met een wat dikkere bodem. Hierdoor wordt de warmte beter verdeeld over de bodem van de pan. Gietijzeren pannen zijn ook geschikt voor een inductie kookplaat, maar kunnen wel op de oppervlakte van de kookplaat krassen geven. Geëmailleerd gietijzer is aan te raden, omdat deze pannen een gladde laag hebben die niet krast. Aluminium en koperen pannen kunnen daarentegen niet gebruikt worden op inductie en indien je een wok wil gebruiken, dan is een wok van koolstof staal of gietijzer met een vlakke bodem aan te raden.

Tip: Er bestaan ook inductie adapters, een platte pan die heet wordt, waar je de andere pannen op kan plaatsen. Wij bieden bij Van Gas Naar Inductie ook een assortiment aan AEG pannen, vraag ons gerust naar de mogelijkheden. Indien je op zoek gaat naar geschikte pannen voor een inductie kookplaat, let dan op het speciale “inductie-compatibel” symbool op hun producten:

Leveren jullie ook inductiekookplaten die niet in jullie webshop staan?

Ja wij verkopen van alle merken alle modellen (m.u.v. Siemens), mail dit type nummer naar ons toe en wij stellen een offerte voor u op. Let op Siemens heeft strenge levervoorwaarden waardoor wij niet alle Siemens modellen kunnen leveren.

Passen jullie ook keukenbladen aan?

Dit doen wij zeker, wij zijn hierin gespecialiseerd en hebben hier machines voor.

Doen jullie ook alleen installatie?

Nee, wij leveren alleen het totaalpakket inclusief installatie.

Moet ik rekening houden met onvoorziene kosten?

Wij vragen u altijd om een foto van uw meterkast en van uw huidige situatie. Indien uw meterkast helemaal vol zit of verouderd is, kunnen wij u adviseren een nieuwe meterkast aan te schaffen. Wij kunnen dit ook voor u verzorgen en uit handen nemen. Verder zijn er geen onvoorziene kosten.

Binnen welk termijn staan jullie bij ons voor de deur?

Het duurt gemiddeld 3-5 weken voor wij bij u voor de deur staan en de inductieplaat komen leveren en monteren.

Wat is jullie werkgebied?

Wij leveren onze inductiekookplaten en Quookers binnen heel Nederland. De Waddeneilanden en het buitenland doen wij op aanvraag.

Wat voor garanties krijg ik?

U heeft standaard 1 jaar montagegarantie van ons. De garantie op uw inductiekookplaat of Quooker is bepaald door de leverancier zelf en dus ook goed te vinden op hun website.

Andere vragen?

Heeft u nog vragen over Van Gas Naar Inductie of wilt u graag advies over het aanschaffen van een inductie kookplaat? Wij helpen u graag met het maken van uw keuze. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn telefonisch te bereiken via 085 – 007 40 05 of via e-mail te benaderen via info@vangasnaarinductie.nl. U kunt bij ons ook een offerte aanvragen over onze diverse producten!